Tranås vandrarhem blir 20 i år
Så här års lägger Gerd de la Motte pussel. Pusselbitarna är grupper och enstaka gäster på vandrarhemmet i Skåne Tranås.
Var ska grupperna bo för att inte störa varandra? Vilka kommer att utnyttja matsalen? Hur ska man få ihop det för stora gruppen som först tänkte sköta sig själv men ångrat sig och nu vill beställa både kaffe och middag?
– Det är mycket ringande och mejlande fram och tillbaka. För att det ska bli bra måste jag vara frågvis, fast på ett trevligt sätt, säger Gerd som tillsammans med Eva Nilsson sköter vandrarhemmet. Vandrarhemmet som är anslutet till Svenska turistföreningen (STF) ägs liksom Tranesgården av Tranås ungdomsförening.
Skåne Tranås vandrarhem som byggts ut i två omgångar på 90-talet har numera 90 bäddar. Därmed är det ett av de allra största STF-vandrarhemmen utanför storstäderna.
Antalet övernattningar har de senaste åren pendlat kring 8000 och det är nog ingen som numera skulle säga att ett vandrarhem i Skåne Tranås är en dålig idé. Annat var det för 20 år sedan när eldsjälar i byn fick idén att förvandla den gamla kvarnen till ett vandrarhem, för att hålla byn levande.
– När vi gick till kommunen och sa att vi ville låna för att kunna genomföra det skrattade de och sa "ha, turister i Skåne Tranås – de vill bo vid havet", berättar Gerd.
– Det har de fått äta upp sen, tillägger hon.
Vandrarhemsplanerna gick ändå i lås med hjälp av sponsorer och mängder med ideellt arbete. De första åren bedrevs allt arbete med vandrarhemmet ideellt. Numera är Gerd de la Motte och Eva Nilsson anställda av föreningen för att sköta driften. Gerd som är barnfödd Tranåsbo tror att vandrarhemmet har haft mycket stor betydelse för byn – på flera sätt.
– Byborna har vant sig vid att folk från alla världens hörn promenerar runt och tittar i trädgårdarna. Och jag tror att folk blir mer måna om att pynta och hålla snyggt när man vet att "främmande" tittar på byn.
Numera har man långtifrån bara vanliga turister som besökare. Bröllopsfester och konferenser är en viktig del av verksamheten, och en annan trogen skara är fågelskådare. Tre gånger per år håller man kurser i rovfågelskådning.
– I år ska vi för första gången ha en sommarkurs för fågelskådare också, det ska bli spännande, säger Gerd.
20-årsjubiléet ska firas med öppet hus i början på juni. Jubileumsåret sammanfaller också med den vart femte år återkommande blomsterfesten som i år hålls 24– 26 augusti.
– Många äldre eller medelålders som kommer hit till vandrarhemmet känner igen sig från de stora blomsterfesterna förr i världen och säger "här var jag ju när jag var liten".
Och bortsett från den nerlagda lanthandeln är Tranås onekligen en levande by, tycker Gerd:
– Vi har plantskolan, Brummers, chokladfabriken. Det ena ger det andra, som ringar på vattnet. Och många som kommer hit som säger att om de skulle flytta till landet – så skulle det vara just hit.
Ulrika Wangel
0417-125 87
ulrika.wangel@allehandasyd.se