Tre hästar omhändertogs

Ponnyerna var magra och sjuka och enligt veterinären bar de både löss och inälvsmask. Därför har länsstyrelsen beslutat om att omedelbart omhänderta djuren.
Tomelilla • Publicerad 10 maj 2012

I början av april gjorde en djurskyddsinspektör en kontroll på gården i Tomelilla kommun. Vid kontrollen hittades tre hästar som ansågs mycket magra. Inspektören konstaterade också att hästarna saknade tillgång på mat, att deras hovar var långa och att en av hästarna hade diarré och var mycket smutsig.

Några dagar senare besökte en veterinär platsen. Enligt veterinären hade djuren både löss och mask och fick för lite mat. Veterinären konstaterade också att en av hästarna hade så förvuxna tänder att den inte kunde stänga munnen. Veterinären bedömde djuret som apatiskt. En annan av hästarna hade blåsljud på hjärtat.

Djurägaren har tidigare varit föremål för länsstyrelsens granskningar. 2009 förelades djurägaren att ge skadade och sjuka djur veterinärvård. Samma år omhändertogs hundar från djurägaren på grund av bristande renhållning och eftersom djurägaren inte efterlevt förelägganden.

Situationen för hästarna anses så allvarlig att de omedelbart hämtas av polisen. Huruvida djuren ska säljas eller avlivas beslutar länsstyrelsen.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.