Två internutredningar om fallet Inga pågår

Den kritik hemtjänsten och hemsjukvården i Tomelilla kommun fått av 86-åriga "Inga" var ett av de ärenden som diskuterades när vård och omsorgsnämnden träffades senast.
Tomelilla • Publicerad 26 februari 2003

Det framkom bland annat att redan när Inga kontaktat nämndens vice ordförande Anne-Maj Råberg (s) per telefon, före nyår, så tillsattes två utredningar. En tillsynsutredning enligt hälso- och sjukvårdslagen som sköts av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska. - Hon ska utreda de påståenden som indikerat felaktigheter inom själva sjukvårdsbiten, säger Bo Herou, ordförande i vård och omsorgsnämnden. Den andra internutredningen, som sköts av Annica Forsgren, förvaltningschef, är en följd av att Inga anser att hon och hennes make blivit dåligt bemötta av hemtjänsten. Resultaten blir offentliga, i en sammanställning med alla andra ärenden som utretts, vid årets slut. - Vi har också kommit fram till att vi för personalen ska ha en utbildning om etik och bemötande, säger Anne-Maj Råberg. Och den ska vi starta till hösten. Om vi får reda på att någon av personalen inte följer de etiska regler vi har, kommer vi att ta i med hårdhandskarna. Men jag vill än en gång säga att den kritik Inga har på personalen är en engångshändelse. Vi i nämnden har i alla fall inte fått ta emot något liknande. Den personal vi har är fantastisk. Bo Herou nickar instämmande. Båda har varit runt med personal från hemtjänsten och sett hur de arbetar. Och Anne-Maj Råberg har också följt nattpatrullen. - Till varje arbetsutskottsmöte får vi politiker rapporter från vårdtagare, säger Anne-Maj Råberg. De flesta är positiva till den vård de får. Det är sällan vår personal får negativ kritik. Vi är mycket noga med att besvara de som lämnat de här rapporterna. Likaså att åtgärda det som behövs. Förutom dåligt bemötande och kritik mot sjukvård kritiserade Inga i sitt brevet personalens ständigt ringande mobiltelefoner. - Det måste tyvärr vara så, säger Bo Herou. Det finns inget annat sätt för de vårdtagare som behöver omedelbar hjälp. Det går inte att ha en person som sitter centralt och sen dirigerar runt folk. Samtalet måste gå till en personal som är i närheten av den som behöver hjälp. När jag var ute med hemtjänsten kom det inte många samtal. - Naturligtvis finns det vårdtagare och personal där kemin inte passar, säger Anne-Maj Råberg. Då byter vi naturligtvis. Överlag får personalen mycket bra betyg av nämnden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.