Ung ledare kungligt belönad

Brösarpsbördiga Julia Kalthoff var inte ens 20 år när hon blev chef hos yxtillverkaren Wetterlings i Storvik. Ett år senare var hon vd. Nu har hon belön-ats med ett kungligt ledarskapsstipendium på 250 000 kronor.
Tomelilla • Publicerad 15 april 2013
24-åriga Julia Kalthoff har fått en kvarts miljon kronor till att utveckla sitt framgångsrika ledarskap.
24-åriga Julia Kalthoff har fått en kvarts miljon kronor till att utveckla sitt framgångsrika ledarskap.Foto: Mark Hanlon

Kompassrosen delas årligen ut till framgångs- rika unga ledare, med syfte att stödja deras fort- satta utveckling. I torsdags fick tre unga stipendiater ta emot utmärkelsen ur kungens hand på slottet i Stockholm. 24-åriga Julia Kalthoff, uppvuxen i Brösarp, var en av dem.

– Det är helt fantastiskt! Jag fattade först inte hur stort det var. Det handlar ju faktiskt om en kvarts miljon. Jag är helt överväldigad, säger hon.

Julia Kalthoff är sedan cirka fyra år tillbaka vd för yxfabriken Wetterlings i Storvik. Vägen dit började i flickrummet i Brösarp. Hon hade rest under några månader efter studenten och utvecklat en stark passion för smide och insåg att det var inom detta hennes framtid fanns.

Under praktiken hos en yxsmed fick hon den oväntade frågan att hoppa in som chef hos Wetterlings. Den ordinarie chefen skulle vara borta tre månader och det behövdes en vikarie.

Julia Kalthoff var 19 år, skulle snart fylla 20 och ekonomiprogrammet på gymnasiet och smidespraktiken var allt hon hade i bagaget.

– När jag frågade vad jag skulle göra, svarade de: ”Svara i telefon. Och om det händer något, får du fixa det.” Jag tänkte att jag alltid kunde fråga mig fram. Så jag flyttade till Gävle och började jobba i Storvik. Jag var trainee i ett halvår. Sedan blev jag fastanställd. Ett år senare var jag vd. Det bara hände. Jag har förstått att det inte brukar gå så snabbt.

Julia Kalthoff får Kompassrosen för att hon som ung kvinna har förverkliga sina visioner i en traditionellt manlig miljö. Hon har särskilt satsat på en hållbar produktion.

– Jag upptäckte till exempel att vi hade ett nedlagt vattenkraftverk i fabriken. Varför stod det oanvänt, när vi samtidigt hade höga elräkningar varje månad? Jag såg ett sätt att spara pengar och samtidigt göra något positivt för miljön. Jag försöker också göra rätt i de små grejorna. Många bäckar små ger stora resultat.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.