Annons

Ungdomar frågar ut politikerna

För att öka det politiska engagemanget och viljan att rösta bland kommunens unga väljare satsar fritidsgården Soffta på en politikerutfrågning. Den kretsar särskilt kring de lokala frågor som berör ungdomar.
Tomelilla • Publicerad 21 augusti 2014

Ungefär 5 procent av de drygt 10 000 kommun- invånare i Tomelilla som har rätt att rösta i höstens val är förstagångsväljare.

Det betyder att 500 unga människor för första gången har möjlighet att påverka den lokala politiken på riktigt. Dessutom är andragångsväljarna fortfarande förhållandevis unga.

Annons

Valdeltagandet bland unga personer är dock ofta lågt. Det vill Thomas ”Hacke” Haskel på fritidsgården Soffta råda bot på.

Fryshusandan

Den 27 augusti klockan 19 anordnar Soffta en politikerutfrågning särskilt anpassad för kommunens unga befolkning.

– Det hela kommer sig av att jag jobbar i fryshus- andan, som har en kampanj om att ”Rösta för din ort”, vilket är ett sätt att få unga att rösta. Jag snackade med ungdomarna nere på Soffta och de vill gärna ha ett möte. Så vi har lyssnat på dem och kör i gång det här, säger Thomas ”Hacke” Haskel.

Märker av fortast

En förfrågan har gått ut till samtliga partier i fullmäktige, som har hörsammat kallelsen och dessutom skickar företrädesvis unga representanter till mötet.

Tanken är att de frågor som diskuteras också ska vara sådant som berör de ungas vardag, till exempel arbete, bostad, fritid och kommunikationer. Betoningen ligger på lokalpolitiken.

– Det är den som de märker av fortast. Då tror jag också att rikspolitiken följer efter per automatik. Men tvärtom är det nog svårare, säger Thomas ”Hacke” Haskel.

Han agerar moderator under mötet för att bringa något slags ordning i de olika teman som tas upp och har på förhand pratat med ungdomarna för att snappa upp vad de är intresserade av.

Tas bort direkt

Annons

Thomas ”Hacke” Haskel vet också att alla inte känner sig bekväma med att ställa sina frågor själva och då gör han det åt dem. Samtidigt ska han se till att vissa frågor inte tas upp alls.

– Vi har ju tidigare arrangerat något som vi kallar ”Politiker i soffan” och åtta gånger av tio kommer frågan upp varför det inte finns en Mcdonalds i Tomelilla. En sådan fråga tar vi bort direkt. Det har inte med politik att göra. Det kan också dyka upp narkotikaliberala frågeställningar och de hör heller inte hemma här.

Eftersom det är långt ifrån självklart för alla unga att utnyttja sin rösträtt hjälper Soffta till även på andra sätt, berättar Thomas ”Hacke” Haskel, till exempel genom att följa med dem till vallokalen och visa hur det går till. Allt handlar om att sänka trösklar.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons