Uppflammande brand förstörde elevhem

Branden var släckt men mitt i natten flammande den upp igen. Elevhemmet på Bollerup totalförstördes.
Tomelilla • Publicerad 20 februari 2007
Korna var ko-lugna medan hästarna i byggnaden bakom det brandhärjade huset blev lite oroliga eftersom röken låg på åt det hållet. Bild: Bass Nilsson
Korna var ko-lugna medan hästarna i byggnaden bakom det brandhärjade huset blev lite oroliga eftersom röken låg på åt det hållet. Bild: Bass NilssonFoto: 

Brandinspektör Jan-Erik Andersson är förvånad att branden kunde ta sig igen.

– Det är märkligt, säger han.

Han har dock inge teorier om orsaken utan väntar på resultatet av den tekniska undersökningen av brandplatsen.

Brandkåren fick, som YA rapporterade i gårdagens tidning, det först larmet vid 21-tiden på måndagskvällen. Det fanns då inga människor i elevhemmet. Tre elever var på sportlov och den fjärde eleven som bor på elevhemmet var inte i byggnaden. Branden kunde ganska snart begränsas. Eldsvådan hade av ännu okänd anledning börjat i köket.

– Det är tur att det hände på ett lov när ingen var hemma, säger en av eleverna som stannat kvar på Bollerup för att sköta hästarna under lovet.

Hon bor i granne med det nedbrunna.

Hon berättar att branden tog sig igen vid tretiden på natten.

Brandkåren ryckte ut igen och hade på morgonben lämnat brandplatsen. Efter den första branden skötte ett vaktbolag bevakningen av huset.

– Men bolaget har också andra bevakningsuppdrag, säger Olle Nilsson, vd för Bollerup.

Han tycker att det känns extra olycklig att elevernas privata ägodelar, som till stor del klarat sig efter den första brandomgången, på natten blev lågornas rov.

De fyra eleverna får nu plats på annat boende på Bollerup. Skolans försäkring täcker byggnaden medan eleverna hänvisas till sina egna hemförsäkringar för att få ersättning för skadorna.

Olle Nilsson har inte heller någon aning om vad som kan orsakat branden.

– Det enda som hade använts i köket var en mikrovågsugn, säger han.

Han tror sedan att brandhärden trots allt inte var helt släckt och därför kunde ta sig igen.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.