Utredning om skolornas framtid ännu hemligstämplad

Skolutredningen som skolutvecklaren Christina Tonnvik har gjort är fortfarande "hemligstämplad".
Tomelilla • Publicerad 6 februari 2007

På kommunfullmäktige i förra veckan undrade Lotta Hedström (mp) varför utredning inte var offentlig.

Hon ställde frågan till Leif Sandberg (c) eftersom både kommunalrådet Kristina Jönsson (m) och Mia Böcker (m), familjeutskottets ordförande, var på semester.

Leif Sandberg kände då inte till de närmare detaljerna. Men nu säger han att utredningsuppdraget gavs av den förre kommunchefen direkt till skolutvecklaren Christina Tonnvik. Det var över ett år sedan, enligt Sandberg. Utredningen berör av allt att döma frågan om vilka skolor som eventuellt kan läggas ned. Men eftersom politikerna är eniga om att behålla byskolorna, anser Sandberg att det är motiverat att inte offentligöra "en tjänstemans slutsatser".

I den delen gör han samma bedömning som Paul Eklund som betraktar utredningen som internt arbetsmaterial.

Sandberg säger däremot att det statistiska underlaget i utredningen borde kunna lämnas ut. Han hänvisar dock till Mia Böcker och familjeutskottet som enligt Sandberg "äger frågan".

Sandberg tycker dock att utredningen har tagit alldeles för lång tid. Han är också kritisk till att Christina Tonnvik har lagt ned tid på att göra en utredningen, som han säger, ingen vill ha.

Sandberg säger att han inte har sett utredningen.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.