Annons

Utsläpp slog ut reningsverk

De stinker från reningsverket i Tomelilla. Det biologiska reningssteget har slagits ut efter ett utsläpp. - De biologiska reningen fungerar inte, säger Bo Stenhammar, ansvarig för driften av verket.
Tomelilla • Publicerad 24 mars 2003

Det är okänt vad som kan ha orsakat stoppet. Klart är att mikroorganismerna i det biologiska reningsverket dog för lite drygt en vecka sedan. Det kan ha varit ett utsläpp av olja eller någon annan förorening som slog ut reningen. Nu har de ansvarig försökt få igång den biologiska reningen genom att "ympa" in nya organismer. Men det tar tid för verket att komma igång igen. Under tiden fungerar reningsverket bristfälligt. Det finns fyra reningssteg på reningsverket i Tomelilla. Först sker en mekanisk rening, därefter en kemisk. Det tredje steget är det biologiska, som inte fungerar. Slutligen leds det renade vattnet ut i dammar för en sista rening. Länsstyrelsen har ansvaret för tillsynen av reningsverk. - Det är allvarligt att ett reningsverk slås ut, säger Lennart Höglind på länsstyrelsen. Han planerar att i veckan åka ut och se till reningsverket. Så länge som kapaciteten inte är på topp släpps det ut alltför höga halter av bland annat kväve i Välabäcken, som sedan rinner vidare till Nybroån. Lennart Höglind kunde på måndagen inte säga hur livet i vattendraget och fisken i exempelvis Nybroån påverkas av att verket i Tomelilla inte riktigt fungerar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons