V kräver rättvis fördelning

Kakan är begränsad, erkänner Ingrid Bergh-Carlsson, en av vänsterpartiets två fullmäktigeledamöter och förstanamn på listan i kommunalvalet.
Tomelilla • Publicerad 4 september 2002

- Men det ska vara en rättvis fördelning, säger hon. Annars verkar de lokala vänsterpartisterna inte särskilt dogmatiska. De kan till och med tänka sig att rösta för borgerliga förslag. Det har skett under den gångna mandatperioden, den första i partiets femåriga historia i Tomelilla. Vänsterpartisterna Ingrid Bergh-Carlsson, Christel Harvigsson, Johan Yfver, Lisa Hennum och Mona Nihlén på trappan till vallokalen. Bild: Ulf Mårtensson" BORDER="0"Vänsterpartisterna Ingrid Bergh-Carlsson, Christel Harvigsson, Johan Yfver, Lisa Hennum och Mona Nihlén på trappan till vallokalen. Bild: Ulf Mårtensson - Jag röster för ett bra förslag, oavsett om det är borgerlig eller kommer från sociademokraterna, säger Christel Harvigsson, som suttit i barn- och utbildningsnämnden och står på femte plats på vänsterpartiets lista. Ändå finns det vissa ideologiska frågor där vänsterpartiet inte viker sig, för klarar några av de aktiva i partiet när YA tittar in i vallokalen på hörnet Bangatan/Tomegatan. Partiet är absolut motståndare till privatisering av kommunal verksamhet. Vid privatiseringar tas vinsten från verksamheten och skattebetalarna, vilket är helt förkastligt, enligt vänsterpartisterna som dock kan tänka sig att kommunal verksamhet profilerar sig på olika sätt. - Se på Kastanjeskolan. Den är något att vara stolt över. En rättvisfråga enligt Ingrid Bergh-Carlsson är också att ta bort den fasta färdtjänstavgiften, som Tomelilla kommun är ensam om att ta ut. I förra valrörelsen krävde vänstern att det skulle anställas en fältsekreterare. Så har också skett. Nu vill partiet ha ytterligare en fältsekreterare till Tomelilla. Partiets representanter i fullmäktige hade nyligen olika syn på skolan i Tryde. Men den Lars Johansson kandiderar inte i året val och partilinjen är nu klar: Tryde skola bör läggas ned. Ingrid Bergh-Carlsson försäkrar att partipiskan inte viner och i fullmäktige har partiets representanter röstat olika. Men om partiets enats om en linje på ett möte, ska man hålla på beslutet, enligt Bergh-Carlsson. Vänsterpartisterna underkänner dock beslutunderlaget som togs fram inför fullmäktige beslut i skolfrågan och vill ha en ordentlig utvärdering av de olika alternativen för skolorna i Tomelilla. Lisa Hennum, tredje namn på vallistan, påpekar att det inte finns så mycket att göra i Tomelilla för ungdomar som inte är intresserade av sport. Av den anledningen vill vänsterpartiet ha ett ungdomens hus i Tomelilla. - Det är också viktigt att ungdomarna själva kommer till tals, säger Lisa Hennum. Ett önskemål från partiet sida är också att kommunikationerna förbättras och att bussar och tåg samordnas bättre. Egentligen, påpekar Tomelillas vänsterpartister, är Tomelilla centralt beläget, ändå kan man känna sig isolerad här.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.