Annons

Vårdpersonal orolig inför privatisering

Tomelilla • Publicerad 18 januari 2005

Personalen på Tomelillakliniken och på vårdcentralen i Brösarp är mycket oroliga över att Region Skåne just nu överväger att låta en entreprenör ta hand om all sjukvård på Österlen.

Det handlar om Simrishamns sjukhus, distriktssköterskemottagningen i Onslunda, vårdcent-ralerna i Tomelilla och Simrishamns kommuner och Nova-kliniken i Tomelilla.

Annons

– Det blir en stor förändring, säger Olof Berggren klinikchef på Tomelillakliniken. En privat vård-givare på Österlen betyder att patineterna här bara har ett alternativ. Jag tror inte själva sjukvården förändras. Men jag tror inte att vi får sitta kvar med två vårdcentraler, Nova- och Tomelillakliniken, här i Tomelilla. De kommer kommer säkerligen att slås ihop. En annan aspekt, som ororar personalen, är att en privatisering skulle innebära att de inte kan flytta på sig lika lätt. Region Skåne har för närvarande anställningsstopp vilket innebär att de nu offentliganställda som går över i privat regi inte får komma tillbaka till Region Skåne om de skulle önska.

– Vi protesterar å det bestämdaste mot en privatisering, säger Lukas Lennartsson och Margareta Hagstad, vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har varit ute och samlat namunderskrifter på protestlistor mot en eventuell privatisering och alla tillfrågade har skrivit under.

– Det är ingen som vill ha ett borgerligt monopol, säger Lukas Lennartsson. Vi tror att bakgrunden till det kommande förslaget om att all vård ska säljas ut beror på att inget företag visat intresserad av att lägga ett anbud på att enbart driva Simrishamns sjukhus. Det finns helt enkelt inte tillräckligt att tjäna där. En annan sida av en eventuell privatisering är att det avtal som kommer att tecknas kanske löper på fem till sju år vilket betyder att vi inte alls kan påverka vad som händer under den tiden. Det strider mot Skånsk livskraft den omorganisering av hela sjukvården som skulle ge befolkningen en fungerande närsjukvård.

Det är ännu inte klart hur upphandlingen av vården på Österlen ska se ut. Men i går träffades den politiksa styrgruppen och tjänstemännen för att enas om ett förslag. Det ska sedan vidare till distriktsnämnden och regionfullmäktige.

Privatpraktiserande läkare på Österlen ingår ej i upphandlingen.

Lollo Bark

tomelilla
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons