Varje söndag dansar de loss

Tomelilla • Publicerad 19 februari 2007
En och två och tre och klapp, studs med tå och studs med häl och till vänster och höger och vänd om! Att vara nybörjare på en linedanskurs är inte helt enkelt. Detta klarade dock de som går på kurs på Byavångskolan galant! Bild: Sprisse Nilsson
En och två och tre och klapp, studs med tå och studs med häl och till vänster och höger och vänd om! Att vara nybörjare på en linedanskurs är inte helt enkelt. Detta klarade dock de som går på kurs på Byavångskolan galant! Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Bara för att det heter linedans måste man ju nödvändigtvis inte vara på rak linje hela tiden. s
Bara för att det heter linedans måste man ju nödvändigtvis inte vara på rak linje hela tiden. sFoto: 

Det hade en oinvigd inte trott; att första låten på linedanskurs skulle vara värsta bluesrocklåten! Fortfarande lever villfarelsen trots allt kvar, att det hela har något med amerikansk country att göra.

Och det kanske det har. Eller i vart fall hade?

– Det var en period på 90-talet när linedans var väldigt präglad av country. Själv kom jag i kontakt med den på diskotek i mitten av 70-talet, men då gick dansen under namnde "hustle", klargör Maria Lippe.

Och hon borde veta eftersom hon är instruktör som leder kurser runt om i södra Skåne. Hemma hör hon i Smygehamn så det är en bit att köra.

– Tomelilla är min yttersta utpost. Fast det är lika långt till Malmö faktiskt och där har jag också kurser.

Kanske är det den första kursen som går i Tomelilla, helt säker är hon inte, och 25 personer, flest kvinnfolk, har hoppat på. En gång i veckan, tolv veckor framåt är det samling i Byavångsskolan om söndagseftermiddagarna.

– Nu tar vi inte in fler den här omgången men vi startar ny kurs i vår. Och så kör vi en intensivkurs i sommar också. Den som vill vänta ännu längre kan börja i höst.

Säger Maria Lippe som bär headset för att ingen ska missa en instruktion.

Efter en dryg halvtimme är det tio minuters paus och det känns helt rätt. Trots att tempot inte varit stenhårt är det tillräckligt för att få de flesta väl uppvärmda.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.