Världsbokens dag i Tomelilla

"Låna fem böcker och välj en pocketbok som present." Den uppmaningen var det många Tomelillbor som följde och tog sig en tur ner biblioteket i går på Världsbokens dag.
Tomelilla • Publicerad 24 april 2002

-Jag lånar mycket böcker, bland annat faktaböcker till mina studier, så jag skulle faktiskt till biblioteket i dagarna, säger Ingrid Pettersson. Men självklart valde jag att gå hit på Världsbokens dag eftersom de lånande besökarna då skulle få en bok i present. Ingrid Pettersson är en trogen kund på biblioteket och lånar 7-8 böcker i månaden. Som presentbok valde hon August Strindbergs - Jag en djefla man. Biblioteket i Tomelilla har köpt in drygt 600 böcker, både barn och vuxenböcker, som de skall ge bort. Världsbokens dag firas över hela världen och är ett påhitt av Unesco. Att de valde att fira dagen just den 23 april beror på att detta datum har ett symbolvärde. Den 23 april 1616 dog Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vega. Tre författare vars böcker blivit klassiker och som är lika aktuella idag som på 1600-talet. Och det finns fler kända författare som antigen är födda eller har dött den 23 april. Därför var det naturligt att Unesco valde just det datumet när de 1995 kom överens om att instifta en Världsbokens dag.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.