Vill ha delaktiga föräldrar

Honom lurar de inte. Efter fem år som projektledare , med inriktning på "jobbiga" elever i Kista skola, utanför Stockholm, har Mats Wermelin lärt sig att se bakom fasaderna. "Det är en ovärderlig erfarenhet", säger han.
Tomelilla • Publicerad 29 september 2009
Mats Wermelin, Kastanjeskolans rektor, tycker att den negativa trend som tidigare funnits på skolan är som bortblåst. Nu är det lugna gatan, säger han.Bild: Mark Hanlon
Mats Wermelin, Kastanjeskolans rektor, tycker att den negativa trend som tidigare funnits på skolan är som bortblåst. Nu är det lugna gatan, säger han.Bild: Mark HanlonFoto: 

Mats Wermelin har en bred erfarenhet från skolans värld, både från en privat skola och olika kommunala skolor. Och utifrån den vet han att föräldrarnas del-aktighet i skolan är jätteviktig.

– När det dyker upp problem, för det gör det, måste man kunna ta de svåra samtalen med föräldrarna för att nå kärnan. Först därefter kan man tillsammans börja jobba med problemet eller problemen. På Kastanje-skolan har vi ett väl fungerande föräldraråd. Där bollar vi tankar och idéeroch varje gång vi träffas får vi ett kvitto på att skolan är på rätt väg.

Föräldrarådet har också till uppgift att förmedla vad som sagts på mötena till alla andra vårdnadshavare som har barn på skolan.

– Skoltiden ska vara något positivt, säger Mats. Förutom att eleverna ska skaffa sig kunskap inom olika områden så ska de växa som människor och lära sig de sociala koderna.

Kastanjeskolans rykte har under ett par års tid varit under all kritik, antagligen för att skolan saknat en stark ledning. Så är det inte längre och den negativa trenden har vänt, vilket gläder Mats och hans kollegor.

– Nu är det fantastiskt roligt att jobba på Kastanjeskolan, säger Mats. Det är tredje året för min del. Jag har varit biträdande rektor tidigare. Vi har tydliga reg-ler som ska efterföljas och det är inga problem. Vi har lugna och trevliga dagar.

Inför skolstarten har ledningen gett ut ett häfte till alla föräldrar. I det står allt som är värt att veta. Ordningsregler, telefonnummmer, skolpersonalens namn och uppgift på skolan, med mera.

– Och när föräldrar och elever tagit del av vad som står i häftet vet de precis vad som gäller för att vi ska få en trevlig skola, säger Mats.

Varför ska jag som förälder/vårdnadshavare välja din skola till mitt barn?

– Kastanjeskolan är kommunens enda 7–9-skola och i mina ögon det självklara valet för Tomelillas elever. Skolan har en stor idrottshall och tillgång till bad-anläggning. Skolan har duktiga pedagoger som låter eleverna utvecklas utifrån deras egna förmågor och förutsättningar.

Elevinflytande är också en viktig del av elevernas vardag på Kastanjeskolan. Matråd och elevråd har inflytande i exempelvis kaféets försäljningssortiment till vad som serveras i skolans matsal. Matsalen är vi dessutom extra stolta över med dess trevliga personal som lagar egen husmanskost och där det står ett stort salladsbord dukat varje dag. Eleverna kan också välja profilinriktning i musik, idrott och hantverk.

Skolan har också ett mycket kompetent elevhälsoteam med ett övergripande elevhälsoansvar. Skolsköterska, studie-, och yrkesvägledare och skolkurator träffar eleverna i det förebyggande arbetet, där eleverna får utveckla sina kunskaper och förmågor vad gäller hälsa, arbetsmiljö, självkänsla och prestationer.

– Vi är också mycket stolta över skolans kafé och intilliggande Blixtklubb där skolvärden tar hand om dem. Där fikar man, umgås med varandra, spelar biljard, Nintendo och datorspel.

Jobbar ni efter någon speciell pedagogik?

– Som jag nämnde i förra frågan så kan eleverna välja inriktningar i musik, idrott och hantverk och där få utveckla sig i sina specialintressen. Vi jobbar också mycket ämnesövergripande med olika teman som exempelvis vårat härliga 50-talstema i veckorna som gick. Vi tycker det är av stor betydelse att eleverna kan se helheten av sitt skol-arbete. Det är också viktigt att individanpassa undervisningen i största möjliga mån efter elevens förutsättningar och behov. Det gör vi bland annt genom nivågrupperingar i matte och engelska.

Har din skola någon form av kvalitetssäkring så att vårdnadshavaren kan lita på att ni lever upp till läroplanen?

– Vår definition av kvalitetssäkring är att ständigt följa upp elevernas prestationer genom resultatuppföljning, närvarokontroll via Skola24, mitt-terminskonferenser, genom PODB:n som är en form av IUP (individuell utvecklingsplan) och trivselenkäten som eleverna svarar på varje läsår.

I så fall, kan jag som vårdnadshavare var säker på att mitt barn kan läsa, skriva, räkna och handskas med den etik och moral som man

kan förvänta när barnet går upp på högstadiet.

– Det kan du vara säker på. Vi på Kastanjeskolan tycker också att samarbetet med dej som förälder är oerhört viktigt för ungdomarnas utveckling och vi vill att du ska känna dej delaktig i processen och alltid vara välkommen in i skolan om du vill besöka oss eller ditt barn.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.