Vill veta hur mycket arbetslivskriminalitet som finns i kommunen
Socialdemokraterna är rädda för att offentliga upphandlingar bidrar till en osund konkurrens eller att det på olika sätt dumpar villkoren på arbetsmarknaden.
– Det är ett allvarligt samhällsproblem. Både myndigheter och branschaktörer beskriver att arbetskriminaliteten växer i omfattning. Det handlar om brottslighet och regelöverträdelser som resulterar i att människor utnyttjas och far illa, skriver Ida Bornlykke (S) i förslagen och som hävdar att seriösa företagare konkurreras ut av fuskare och kriminella.
Hon tar som exempel att 16 byggnadsarbetare dog på jobbet förra året, bland annat på grund av långa underentreprenörskedjor, och att det handlar om enorma summor som det inte skattas för.
Den bristande kontrollen vill man råda bot på, och man tycker att varje kommun har ett ansvar genom de offentliga upphandlingarna.
Därmed föreslår partiet nu att kommunen tar fram uppgifter om hur mycket arbetslivskriminalitet som finns i Tomelilla, och vad den beräknas uppgå till, samt att man skapar en enhet med ansvar för uppföljning av kommunalt upphandlade tjänster.
För att undgå kriminella gäng som driver företag för att tvätta pengar från drogförsäljning, särskilt i byggbranschen, vill man att kommunen ställer krav på att det mesta av arbetet ska göras av det företag som vunnit upphandlingen, och att det högst ska få finnas två underleverantörer. Samt att företagen som har mer än 20 anställda ska ha minst en lärling eller yrkesgymnasiepraktikant.