Annons

"Vindkraftsplaner som hot mot kulturlandskap"

Tomelilla • Publicerad 21 januari 2005

Kulturlandskapet runt Bondrum kommer att spolieras om planerna på att bygga fem vindkraftverk i trakten genomförs.

Det anser bybor som yttrat sig till länsstyrelsen om vindkraftsföretaget Eurowinds planer.

Annons

Just nu pågår miljöprövning av projektet. Förutom ett tillstånd från länsstyrelsen krävs det också bygglov från kommunen om planerna ska kunna genomföras.

Byborna hänvisar till kommuenns bevarandeplan för Bondrum där bymiljön betecknas som mycket värdefull. I en inventering av 15 orter i kommunen som gjordes för ett par år sedan uppmärksammas också miljön i och omkring Bondrum. Byborna citerar ett avsnitt som rör bebyggelse, men som de anser också gäller den allmänna kulturmiljön: "Nytillskott i och kring Bondrum ska anpassas till den befintliga för att bibehålla en god miljö. En god medvetenhet om sam-hällets kulturmiljövärden är en förutsättning för att bebyggelsemiljön ska bevaras på lång sikt".

Dessutom påpekar byborna att kulturmiljöprogrammet slår vakt om det äldre vägnätets sträckning och betesmarkerna kring byn.

Bondrumsgruppen tar i sitt yttrande bland annat upp buller och skuggeffekter från verken. Gruppen är rädd för att vindkraftverken kommer att bullra och att beräkningarna som gjorts inte ger en rättvisande bild av hur verken kommer att påverka omgivningen.

Nu ska Eurowind sammanställa yttrandena som sedan ligger til grund för länsstyrelsens beslut.

Ulf Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons