Nyheter

Amazon har köpt svenska domännamnet

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon bryter ny mark i Sverige, senast med nyheten om att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. I det tysta har också en svensk grafisk designer sålt rätten till domänen Amazon.(TT)
Publicerad 6 april 2017

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon bryter ny mark i Sverige, senast med nyheten om att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. I det tysta har också en svensk grafisk designer sålt rätten till domänen Amazon.se till bolaget i en affär som beräknas vara värd en-fem miljoner kronor, skriver sajten Breakit.

Amazon behöver domänen om företaget till slut lanserar sin e-handel i Sverige. Men den har ägts av en svenska reklambyrå. Dess vd och enda anställda är en 59-årig kvinna som är grafisk designer och folkbokförd på Östermalm i Stockholm. Amazon ska flera gånger ha försökt köpa domänen men utan att lyckas - förrän nu.

Enligt registren för se-domänerna har äganderätten till domänen övergått via ett bolag som kontrolleras av kvinnan till ett av Amazons dotterbolag i Europa.

När Breakit når kvinnan lägger hon på luren med orden:

””

TT