Nyheter

Andras tyckande kan avgöra köpet

Tillhör du en av dem som frågar runt och lusläser recensioner innan du slår till? Då är du inte ensam. Nio av tio svenskar använder sig regelbundet av omdömen på nätet inför ett köp, visar en ny undersökning. Bra pris, snygg produkt, smart tjänst - men är den verkligen så bra som den verkar?(TT)
Publicerad 3 december 2016

Bra pris, snygg produkt, smart tjänst - men är den verkligen så bra som den verkar? Inför ett köp vill många försöka ta reda på mer. Allra tyngst väger eventuella rekommendationer från vänner och bekanta. Men många läser också de omdömen som finns på nätet.

En Sifoundersökning, som genomförts på uppdrag av Fastighetsbyrån bland drygt 1 200 svenskar, visar att 88 procent använder sig av just rekommendationer och omdömen på nätet. En majoritet av de tillfrågade gör det dessutom ett par gånger i månaden, eller per år.

Och en produkts eller tjänsts betyg har betydelse. Närmare hälften av de tillfrågade har någon gång slagit till efter att ha läst nätrecensioner. Vanligast är det i åldersgruppen 18 till 34 år, där sex av tio någon gång tagit ett beslut om köp efter att ha tagit del av omdömen på internet.

Helst tittar vi på omdömen för hotell, restauranger, hushållsprodukter och elektronik, men även valet av mäklare styrs i hög grad av andras uppfattning.

TT