Nyheter

Apple får testa självkörande bilar

Teknikjätten Apple har fått tillstånd av myndigheterna i delstaten Kalifornien i USA att börja testa självkörande bilar på det allmänna vägnätet.(TT)
Publicerad 14 april 2017

När Kaliforniens motsvarighet till transportstyrelsen på fredagen publicerade en uppdaterad lista över företag som får provköra självkörande bilar fanns IT-jätten med, rapporterar flera amerikanska medier.

Därmed sällar sig Apple till en rad bolag som redan fått tillstånd.

Tillståndet - som för Apples del omfattar tre Lexusbilar och sex förare - ses som en bekräftelse på segdragna rykten om att bolaget satsar på just självkörande bilar.

IT-jätten har hittills valt att lägga locket på om huruvida sådana planer har funnits. Ryktena stärktes dock i november förra året när en Applechef i ett brev till den federala trafiksäkerhetsmyndigheten skrev att bolaget satsar tungt i maskininlärning och automation, bland annat på transportområdet, skriver Business Insider.

Enligt Bloomberg lade Apple förra hösten om kursen för satsningarna i fordonssektorn - från att försöka ta fram en egen elbil till att satsa på ett system för självkörande bilar som skulle kunna användas av flera fordonstillverkare.

Bland de nu totalt 30 bolagen som har tillstånd att prova självkörande bilar på allmänna vägar i Kalifornien finns traditionella biltillverkare som Ford, Volkswagen och GM - men även IT-bolaget Google, taxiföretaget Uber och elbilstillverkaren Tesla har tidigare fått klartecken att testa tekniken.

TT