Nyheter

Vallonien kan knäcka Ceta

Belgiens valloner vägrar tills vidare att gå med på EU:s frihandelsavtal med Kanada. Det regionala parlamentets nej kan bli en tung smäll för både den svenska regeringen och handelskommissionär Cecilia Malmström.(TT)
Publicerad 14 oktober 2016

Sverige tillhör de EU-länder som hårdast arbetat för ett godkännande av det så kallade Ceta-avtalet med Kanada. Handelsminister Ann Linde (S) har hoppats på ett definitivt klartecken från övriga länder när hon och hennes kollegor samlas i Luxemburg på tisdag.

Från ett av de hårdaste motståndsfästena gavs tummen upp på fredagen då Österrike lovade att inte stå i vägen.

””

Vallonskt nej

I stället leds nu motståndet av Kerns partivänner i sydbelgiska Vallonien - vars regionala parlament måste säga ja för att hela Belgien ska kunna göra detsamma.

Och än så länge vägrar landsdelen, som pressats hårt av ekonomisk kris och industrinedläggningar, senast då amerikanska Caterpillar i september beslutade att lägga ned sin fabrik i Charleroi.

””

Möter Hollande

Samtidigt lade han in en brasklapp.

””

Trycket på vallonerna att ändra sig lär dock bli tungt. Övriga Belgien är för, liksom Tyskland och Frankrike, vars president Francois Hollande skulle hålla överläggningar med partikamraten Magnette redan under fredagskvällen.

Från EU-kommissionen har kommentarerna hittills varit försiktiga.

””

TT