Bostadsmarknaden tar valresultatet med ro
Marknader avskyr osäkerhet, och bostadsmarknaden har sedan förra hösten präglats av oro. Frågan är hur valresultatet påverkar bostadssäljarna och köparna. Inte så jättemycket, tror experterna. I alla fall inte på kort sikt. Marknaden tar valresultatet med ro, tror de.
â?? Jag tror faktiskt inte att det händer så jättemycket på en gång. Först ska regeringsfrågan ordnas upp, och det tar nog tid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Behoven viktigast
Köp och försäljningar av bostäder triggas av verkliga behov, och det kommer att avgöra, tror hon.
â?? Den som behöver köpa, den köper, och likaså för de som behöver sälja. Jag tror inte det påverkas direkt, säger hon.
Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, är inne på samma linje. Marknaden kommer nog att tuffa på.
â?? Marknaden har stabiliserat sig, men det finns ett stort utbud av nyproduktion, framför allt i Stockholm, som måste säljas av. Men villamarknaden är stabil, säger han.
Han tror dock att köp och försäljningar kommer att rulla på även nu efter valet, trots det osäkra resultatet.
Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, konstaterar att aktiviteten gick ned lite inför valet. Inte mycket, men ändå märkbart. Marknaden gillar inte osäkerhet och det kan bli ett mer avvaktande läge tills dess att regeringsfrågan är löst. Men den låga räntan kommer att ligga på en fortsatt låg nivå till nästa år, enligt Riksbanken, och arbetsmarknaden är god, konstaterar han.
â?? Samtidigt är det trögt på sina håll, och en lägre del av de bostadsannonser som tas bort från marknaden är sålda jämfört med tidigare, säger han.
Men de flesta partierna har uttalat att de vill göra något åt inlåsningen på bostadsmarknaden, och det är bra, tycker han.
Bostadssamtalen kan återupptas
På längre sikt finns dock hopp om att politikerna tar tag i alla de frågor som rör bostadsmarknaden, tror bedömarna. Bostadsfrågorna avhandlades inte särskilt mycket under valrörelsen, trots att de är så viktiga för många. Men det finns en vilja hos de flesta partier att sätta i gång med samtal i frågan, konstaterar de.
â?? De måste hantera frågorna om ökad rörlighet, oavsett vilken regering det blir, säger Björn Wellhagen.
â?? Det kan bli så en framtida regering bestämmer sig för att röra ränteavdragen och kanske även amorteringskraven, säger Claudia Wörmann.
TT