TT-Ekonomi

Carney varnar för Kina

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Kinas finanssystem är det största hotet för den globala ekonomin. Det framhåller nu Mark Carney, chef för brittiska centralbanken, Bank of England. Varningen kommer i en intervju med BBC i samband med att det är tio år sedan finanskrisen och på frågan vad som skulle kunna utlösa en ny kris?(TT)

Kinas finanssystem är det största hotet för den globala ekonomin. Det framhåller nu Mark Carney, chef för brittiska centralbanken, Bank of England. Varningen kommer i en intervju med BBC i samband med att det är tio år sedan finanskrisen och på frågan vad som skulle kunna utlösa en ny kris?

– Kina är en bra källa för ekonomisk tillväxt, ett ekonomiskt mirakel och står för mycket positiva saker. Samtidigt har deras finanssektor utvecklats väldigt snabbt och det har många likheter med vad som ledde till den senaste finanskrisen, säger han.

Förutom just Kina varnar Carney även för cyberattacker mot banksystemet, konsekvenser för Storbritannien i samband med brexit samt hushållens allt större lånebörda.