Dags för årligt elitmöte i Davos
En kinesisk delegation ska enligt BBC ha funnits med på Davosmötet redan 1979. I år blir det dock fullt kinesiskt pådrag.
I frånvaron av världspolitiska ledare som USA:s avgående president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin hamnar Kinas Xi Jinping i rampljuset som den första kinesiska president som är med på mötet.
Lyxig skidort
Merkel har valt att inte förklara varför hon har avböjt. Hon kom inte i fjol heller, vilket gör att hon för första gången sedan hon utsågs till tysk förbundskansler för drygt elva år sedan har missat mötet två år i rad.
Det spekuleras i att Merkel inför valet i Tyskland i september helt enkelt bedömer det som opinionsmässigt ogynnsamt att frottera sig med den globala eliten på en lyxig skidort i alperna.
Temat för årets möte kan sammanfattas som ansvarsfullt ledarskap. Det har bland annat formulerats utifrån den våg av missnöje bland väljare som sveper över västvärlden, manifesterad i britternas beslut att lämna EU, Donald Trumps oväntade seger i USA:s presidentval och högerpopulisten Marine Le Pens opinionsframgångar i Frankrike.
Ökade inkomstklyftor
Världsekonomiskt forum (WEF), som organiserar Davosmötet, sammanfattar budskapet med skrivningar om att ledarskap inte ska bygga på privilegier utan måste utgå från förtjänat förtroende från det samhälle man leder. Det är i alla fall så det uttrycks i en annons från Davosmötets fader, professor Klaus Schwab, inför mötet.
I en så kallad riskrapport som WEF presenterat i veckan pekas vid sidan av klimathotet ökade inkomstklyftor och segregation ut som avgörande för den globala utvecklingen under de kommande tio åren.
"Och de globala riskerna kan förvärras 2017 om inte åtgärder vidtas omgående", varnar WEF och efterlyser mer inkluderande samhällen, mer internationellt samarbete och långsiktighet.
Exklusiv mingelplats
Riskrapporten som varnar för ökade klyftor kommer lite ironiskt från en vad som brukar beskrivas som en väldigt exklusiv och hierarkisk klick makthavare. Och bakom den flodvåg av seminarium och rapporter som presenteras i samband med Davosmötet döljer sig som vanligt en oöverskådlig mingelplats där makthavare, kändisar, PR-folk, ekonomer, bankirer, konsulter, rådgivare och medieprofiler är noggrant sorterade med hjälp av statusfärgen på namnbrickan.
Financial Times-kolumnisten Izabella Kaminska beskriver mötesplatsen som ett extremt välbevakat område med femstjärniga hotell, champagne-träffar, pianobarer och exklusiva efterfester - präglat av stenhård hierarki, fullt servicepådrag och maximal säkerhet.
TT