Därför jobbar vi sjuka
Vanligaste orsaken till att så många går till jobbet, trots att de känt sig sjuka, är att ingen annan gör jobbet när man är hemma. Nästan varannan resonerar så, och fler män än kvinnor verkar anse att de är oumbärliga, visar Arbetsmiljöverkets stora studie om svenskarnas arbetsvillkor.
Nästan lika många vill inte belasta sina kollegor och går därför hellre till jobbet än stannar hemma i sjuksängen. Och här är kvinnorna i stället fler. Att man gillar jobbet är en annan faktor, av positiv karaktär. Att man inte har råd eller riskerar att betraktas som lat anger också ganska många. Bland de tidsbegränsat anställda är nästan varannan rädd för att ses som slö och masar sig därför iväg till arbetet, visar studien.
Värre sen
Enligt Gunnar Aronsson slår det här tillbaka förr eller senare, speciellt om sjuknärvaron sker ofta.
””
Slimmade organisationer och färre vikarier är två orsaker till att det här synsättet på sjuknärvaro ökat över tid, enligt Gunnar Aronsson som forskat på skillnaderna mellan Norge och Sverige. I det västra grannlandet anser 17 procent av de tillfrågade att det är bra för hälsan att gå till jobbet trots en viss krasslighet. I Sverige är den siffran fyra procent. Förklaringen till skillnaderna finns i hur pass anpassat arbetet är.
””
Dåligt mått
Sverige utmärker sig dock inte särskilt i sjukstatistiken, utan ligger någonstans i mitten bland Europas länder. Sjukskrivningar i sig är dock ett dåligt mått på hälsan, enligt Aronsson. Antalet sjukskrivningar styrs av så mycket annat, försäkringens utformning och hur arbetsplatserna ser ut.
TT