Annons
Nyheter

De tar hand om julens matsvinn

Livsmedelsindustrin tjänar större delen av sin årsvinst i december. Men även svinnet ökar. Företaget Allwin hämtar maten, som matbutiker annars skulle slänga, och distribuerar den till hemlösa och kyrkor.(TT)
Publicerad 21 december 2014
””

Stort svinn

Han startade sitt företag redan 2007 i liten skala. Sedan dess har det kostat många timmars ideellt jobb. Nu är flera Coop-butiker anslutna och flera Ica-butiker har kommit med på sistone. Butikerna betalar Allwin för att hämta livsmedel de annars skulle betala en sopfirma för att hämta. Allwin kör maten till kaféer för hemlösa och till kyrkor som ordnar matkassar och servering till mindre bemedlade.

””
Annons

Allwin distribuerar lågt räknat runt 200-250 ton mat om året, enligt Simon Eisner. Totalt slängs 1,2 miljoner ton mat årligen i hela kedjan från producent till konsument, enligt Naturvårdsverket.

””

Skänker till Frälsis

Coop arbetar med att minska svinnet på flera sätt - bland annat genom att skänka till välgörenhet, berättar Louise König, chef för hållbar utveckling på Coop. Hon kallar matsvinnet för "en av vår tids största hållbarhetsutmaningar". Under 2013 uppgick svinnet inom Coop, mätt i fysisk förstörelse av mat och andra varor, till 2,06 procent av omsättningen. Enligt företagets egna siffror skänktes förra året 80 ton mat via Allwin, året dessförinnan 64 ton. Även i Stockholm skänker Coop mat.

Ica, som också är kopplat till Allwin, samarbetar även med Frälsningsarmén och andra lokala aktörer, som till exempel Hemlösas hus i Helsingborg, Stadsmissionen och Ria. Ica uppskattar att man skänker drygt 100 ton mat per år från sina lager. Sedan tillkommer den mat som skänks från enskilda butiker.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons