Nyheter

Fäviken tappar platser på prestigelista

Den schweiziske krögaren Daniel Humms New York-restaurang Eleven Madison Park, med rotselleri bräserad i grisblåsa som en uppskattad paradrätt, är världens bästa. Det slås fast på den prestigefyllda listan "The World's 50 Best Restaurants 2017".(TT)
Publicerad 5 april 2017

Den schweiziske krögaren Daniel Humms New York-restaurang Eleven Madison Park, med rotselleri bräserad i grisblåsa som en uppskattad paradrätt, är världens bästa.

Det slås fast på den prestigefyllda listan "The World's 50 Best Restaurants 2017". Det har bara hänt en gång tidigare att en restaurang utanför Europa kniper förstaplatsen på listan. Då var det French Laundry i Kalifornien som 2002 knep topplaceringen.

Listan röstas fram av fler än 1 000 kockar, restaurangkritiker och andra branschpersoner.

Svenska Fäviken Magasinet i Järpen knep förra året en 41:a plats på listan, men har i år trillat ur topp 50 och halkat ner till plats 57.

Hyllade Noma i Köpenhamn har haft en stadig plats på topp 10 nio år i sträck, men finns i år inte med på listan överhuvudtaget. Det har en enkel förklaring: Krögaren René Redzepi har stängt restaurangen för att både omarbeta konceptet och för att flytta till nya lokaler.

TT