Nyheter

Finansministern: Regler ska följas

Hipp som happ ska inte vara ledord när det gäller att följa EU:s tuffa budgetregler, påpekar finansminister Magdalena Andersson (S) för sina kollegor i Bryssel. - När de har skrivit att de tycker att euroländerna i stort sett ska följa tillväxtpakten tycker jag det är ett oroande tecken.(TT)
Publicerad 6 december 2016
””

Andersson stör sig på EU-kommissionens ord från mitten av november, då man presenterade sin ekonomiska höstprognos och samtidigt öppnade för att det räcker med att "i stort sett" uppfylla budgetkraven.

””

OK för investeringar

Samtidigt gladdes hon ändå över att euroländernas finansministrar vid sitt möte i måndags valde en betydligt striktare linje och endast uppmuntrade regeluppfyllande länder som Tyskland, Nederländerna och Luxemburg att satsa mera, som ett sätt att få igång ekonomin.

Fast även där manar Sverige till försiktighet.

””

Tisdagens finansministermöte i övrigt gav bland annat klartecken om en förlängning av kommissionsordförande Jean-Claude Junckers stora investeringsfond Efsi.

Trögt om FTT

Dessutom gavs en kort information från de tio länder som på egen hand vill införa en finansiell transaktionsskatt (FTT).

Hittills har de inte kommit särskilt långt - och Sverige är fortsatt negativt.

””

TT