Nyheter

Framtidstro hos konstexperter

Den globala konstmarknaden krympte förra året - eller växte. Det beror vem man frågar. Den svenska marknaden var stabil, och konstexperter ser optimistiskt på 2017. De svenska auktionshusen hade generellt ett bra 2016.(TT)
Publicerad 2 april 2017

De svenska auktionshusen hade generellt ett bra 2016. Omsättningen ökade med 12 procent jämfört med året innan, enligt en marknadsrapport. Försäljningen via privata konsthandlare backade i stället något. Därmed går Sverige mot den globala trenden i fjol, då auktionshusens försäljning sjönk.

Men exakt hur det gick för konstmarknaden råder det delade meningar om. Det har kommit två tunga rapporter om den globala marknaden, som visar på väldigt olika resultat.

Upp eller ner?

Enligt den ena, Tefaf, uppgick den globala omsättningen till "minst 45 miljarder dollar", en ökning med två procent jämfört med året innan. Men i den andra, Art Basel/UBS, hävdas att omsättningen var 56,6 miljarder dollar, en minskning med elva procent.

””

Han spekulerar i om gapet delvis kan spegla de svarta pengar som förekommer i branschen, eller om det är bristen på transparens som ligger bakom.

Pontus Silfverstolpe tror själv att marknaden krympte något i fjol, med hänvisning till att det fanns flera osäkerhetsfaktorer, som USA-valet och brexit.

””

Rädsla för rekyl

Andreas Rydén, vice vd för Bukowskis, är inne på samma linje.

””

Bukowskis sålde till exempel Trolovningen av Lena Cronqvists för 11,4 miljoner kronor, det hittills dyraste verket av en levande svensk konstnär. Auktionsverken i både Stockholm och Uppsala avslutade 2016 med några väldigt inkomstbringande auktioner. Fram till dess hade året varit ganska mediokert.

””

Stark start

Pontus Silfverstolpe tror på ett bra 2017 för den svenska marknaden, och Andreas Rydén säger sig vara "försiktigt optimistisk".

Årets auktioner i London har inlett starkt, och det är ingen brist på efterfrågan. Digitaliseringen breddar marknaden.

””

TT