"Kniv i ryggen" - hårda ord efter G7-debaclet
G7:s toppmöte slutade med en upptrappad risk för globalt handelskrig sedan Donald Trump plötsligt nobbade det gemensamma dokumentet. Samtidigt som USA:s president twittrade ut sitt avhoppsbesked anklagade han Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att vara "oärlig och svag".
"Baserat på Justins falska uttalande på sin presskonferens och det faktum att Kanada har infört höga tullar för amerikanska bönder, arbetare och företag så har jag gett instruktioner till USA:s representanter att inte stödja kommunikén", skrev Trump från presidentplanet på väg från mötet.
"Jippobetonad presskonferens"
Det var Trudeaus kommentarer på toppmötets avslutande presskonferens i Kanada som retade upp USA:s president. Den kanadensiske premiärministern sade bland annat angående USA:s nyligen införda tullar på aluminium och stål att han hade varit tydlig inför Trump "att kanadensarna inte tar lätt på att USA har gått vidare med tullarna"
””
Trumps hårda reaktion följdes upp på söndagen av presidentens rådgivare - och två av dem skrädde inte orden:
””
Och Larry Kudlow som är Vita husets högsta ekonomiska rådgivare kallade i en CNN-intervju Trudeau för "amatörmässig" och "omogen".
””
Den kanadensiske premiärministern har själv inte kommenterat påståendena, men Kanadas regeringskansli slog tillbaka efter Trumps oväntade utspel, och twittrade att Trudeau inte sade något på presskonferensen som han inte sagt förut i samtal med USA:s president. Premiärministern fokuserar nu på det som uppnåddes under mötet, enligt kansliet.
"En smula deprimerande"
På söndagskvällen kommenterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en tysk tv-intervju Trumps abrupta sorti från slutdokumentet.
””
Tidigare hade Merkels utrikesminister Heiko Maas som twittrat med adress till Trump att "Inom loppet av några sekunder kan man krossa tillit med 280 tecken på Twitter".
Det franska presidentkansliet skrev i en kommentar till AFP att "internationellt samarbete inte får styras av vredesutbrott och sådant som framkastats i förbigående".
Att bryta de löften länderna enats om i sitt uttalande är "motsägelsefullt och inkonsekvent", enligt Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli.
I uttalandet efter toppmötet, som alltså inte var så gemensamt som det verkade då, skrev de ekonomiska stormakterna bland annat att de strävar efter färre tullhinder. USA var dock redan i det läget tydligt med att man inte skrev under på löften om att följa klimatavtalet från Paris, en överenskommelse som USA inte vill vara en del av.
Rättad: En tidigare version av denna text hade fel benämning på Kanadas regeringskansli.
TT