Annons
Nyheter

Handelsbanken rasar - men vd:n är nöjd

Sämre än väntat och ett rejält ras på börsen. Men Handelsbankens vd Anders Bouvin är nöjd med resultatet. Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 4 698 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 4 698 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016. Det är klart lägre än motsvarande period året före, 5 533 miljoner kronor, och också betydligt lägre än analytikernas förväntningar. Aktien rasar med över 4 procent.

Utdelningshöjningen till ägarna med 50 öre till fem kronor per aktie, var också en besvikelse.

Annons

Ökade kreditförluster

Det som bland annat drog ner Handelsbankens resultat var nästan fördubblade kreditförluster, jämfört med fjärde kvartalet 2015.

””

I övrigt är kreditportföljen på god nivå, enligt Bouvin som är nöjd med resultatet.

””

Han konstaterar att Trumps valvinst tillsammans med brexit och det kommande franska valet skapar osäkerhet på de finansiella marknaderna. Det syns tydligt på ökade ränteskillnader mellan olika länder i EU, enligt Bouvin.

Effekt av bankskatt

Precis som sina kollegor gillar inte Anders Bouvin förslaget till utformning av en eventuell bankskatt. Men vilka effekterna blir på Handelsbanken vill han inte sia om.

Banken har ett relativt stort kontorsnät i Sverige och Bouvin kan inte utesluta att skatten, som ska baseras på personalens löner, kan komma att påverka antalet kontor framöver.

Men i grunden ligger strategin fast.

””

Räntenettot steg med 5 procent till 7 299 miljoner kronor. Men totalt sett sjönk intäkterna, till följd av lägre intäkter från finansiella transaktioner, med 7 procent till 10 125.

Kostnaderna sjönk med 6 procent till 4 613 miljoner kronor. Kreditförlusterna steg från 475 miljoner till 832 miljoner kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons