TT-Ekonomi

Kina ryter till om gripna Huaweichefen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Kina varnar Kanada för att det vankas allvarliga konsekvenser om inte den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou omedelbart försätts på fri fot. Meng Wanzhou greps den 1 december och riskerar utlämning till USA.(TT)

Kina varnar Kanada för att det vankas allvarliga konsekvenser om inte den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou omedelbart försätts på fri fot.

Meng Wanzhou greps den 1 december och riskerar utlämning till USA. Huvudanklagelsen är att hon försökt dölja Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran. Sådana affärer skulle ha brutit mot USA:s sanktioner.

I ett kort uttalande från Kinas utrikesdepartement kallas fallet för "oerhört otäckt". Vice utrikesministern Le Yucheng framförde i en stark protest varningen till Kanadas ambassadör i Peking.

Gripandet har skakat finansmarknader över hela världen. Om Meng Wanzhou utlämnas till USA riskerar hon ett mycket långt fängelsestraff. Domstolsförhandlingen fortsätter på måndag.

Meng Wanzhou är dotter till en av Huaweis grundare.