Nyheter

Iphone sämst för vänster hand

Apples senaste mobiltelefoner är sämst för dem som håller telefonen i vänster hand mot örat, visar en undersökning. Landsbygdsbor har ofta mest att vinna på att släppa mobilen fri.(TT)
Publicerad 5 september 2016

Apples ikoniske grundare Steve Jobs var vänsterhänt, precis som medgrundaren Steve Wozniak, men företaget verkar ändå ta större hänsyn till den högerhänta majoriteten när antennerna bakas in under skalet. Post- och telestyrelsens undersökning visar att fyra modeller - Iphone SE och tre versioner av Iphone 6 - har betydligt sämre täckning när mobilen hålls i vänster hand mot örat, jämfört med testvinnaren Doro Phoneasy 530X. Allra sämst för vänsterhänta pratare är Iphone 6S plus, som har tre gånger sämre täckning än de bästa mobilerna på det vanligaste GSM900-bandet.

Placeringen viktig

””

Apple, som väntas presentera sin senaste iphonemodell på onsdag kväll, klarar sig bättre när luren byter hand. Två av företagets telefoner hamnar i mitten av skalan när telefonen hålls i höger hand mot örat, samtidigt som de andra två hamnar på fjärde och femte sämsta plats.

Telefonernas mottagningsförmåga handlar till stor del om var antennerna är monterade i telefonhöljet, och förbättras när telefonen ligger fritt och samtalet sker med hjälp av en hörlurs- och mikrofonsladd. När telefonerna inte skuggades av en hand eller huvud var skillnaden betydligt mindre mellan de bästa och sämsta telefonerna. Placering blir särskilt viktig på landsbygden som ofta har sämre täckning än i städerna.

Nytt problem

””

Post- och telestyrelsen planerar att sälja ut frekvenser på 700 Mhz-bandet i december, för att förbättra mobiltäckningen och kapaciteten.

TT