Nyheter

Koreansk jätte anklagas för skövling

Det koreanskägda konglomeratet Korindo hugger ner regnskog i Indonesien och sätter sedan systematiskt eld på de avverkade områdena för att göra plats för palmoljeplantager, enligt en rapport från flera miljöorganisationer.(TT)
Publicerad 3 september 2016

Det koreanskägda konglomeratet Korindo hugger ner regnskog i Indonesien och sätter sedan systematiskt eld på de avverkade områdena för att göra plats för palmoljeplantager, enligt en rapport från flera miljöorganisationer.

Korindo ska på detta sätt ha rensat över 50 000 hektar skog i provinser på Nya Guinea och Moluckerna, medan ytterligare 75 000 hektar är i "omedelbar fara", enligt rapporten. Företaget tillbakavisar anklagelserna och skyller bränderna på lokalbor.

Indonesiens miljödepartement uppger att det, efter att ha tagit del av rapporten, skickat ett team till Papua för att undersöka uppgifterna.

Sedan i april i år gäller ett tillfälligt stopp för utvidgning av palmoljeplantager i Indonesien.

Dessutom hotas företag som döms för att skövla landområden genom eldning enligt indonesisk lag med böter på upp till 10 miljarder rupier (omkring 6 miljoner svenska kronor).

TT