Annons
Nyheter

Lönsamma bolån argument för bankskatt

Dyrare bolån för hushållen bidrar till allt högre vinster för bankerna. För finansminister Magdalena Andersson (S) blir det ett extra argument för bankskatt. Bank efter bank redovisar fortsatt ökade ränteinkomster.(TT)
Publicerad 6 februari 2017

Bank efter bank redovisar fortsatt ökade ränteinkomster. Det är dels en effekt av att svenskarna lånar allt mer, men beror också på att bankerna höjer sina vinstmarginaler på framför allt bolånen, enligt finansbolagens bokslut som presenterats i dagarna.

Och även om bolånen är rekordbilliga i ett historiskt perspektiv, så visar Finansinspektionens återkommande rapporter att även bankernas lönsamhet på bolånen är på rekordnivåer.

Annons

Utrymme för bankskatt

Det här ger finansminister Magdalena Andersson extra bränsle för den föreslagna bankskatten:

””
””

Bankerna håller knappast med, de planerar nu i stället för stora personalneddragningar eftersom skatten är planerad att läggas på lönesummorna.

"Kan man göra så här"

Enligt SEB kommer skatten att kosta den egna banken 700 miljoner kronor per år. Svensk personal kommer bli 15 procent dyrare, det är klart det kommer att få effekt på antalet anställda, enligt SEB-chefen Annika Falkengren som även är ordförande för Bankföreningen.

””

Magdalena Andersson pekar också på konkurrensen och vikten av att kunna spela ut bankerna mot varandra:

””

Hon uppmuntrar till att jämföra bankernas lånevillkor, att prata med grannar och vänner och höra vad de har för räntor, och sedan byta bank om villkoren är bättre någon annanstans.

Apropå konkurrensen i banksektorn säger hon:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons