Annons
Nyheter

Stort olje- och gasfynd av Lundin

Oljebolagen Lundin, Aker BP och DEA har upptäckt stora olje- och gasfyndigheter i den södra delen av Barents hav. Fyndet är på mellan 35 och 100 miljoner fat. Bolagen understryker att det är oljeförekomsten som är prioriterad.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Lundin Petroleum skriver i ett pressmeddelande att bolaget ser en potentiell olje- och gasproduktion på 79 000-91 000 fat per dag 2017.

De norska tillgångarna kommer att utgöra 96 procent av bolagets oljereserver. Avknoppningen av den icke-norska verksamheten är ett led i att maximera värdet i Lundins norska portfölj för aktieägarna, uppger bolaget.

Annons

Aktien lyfte 1,5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet att Lundin Petroleum satsar fullt ut på sina norska oljetillgångar.

Separat bolag

Styrelsen föreslår att Lundin ska placera sina tillgångar i Malaysia, Frankrike och Nederländerna i ett eget bolag och dela ut dem till aktieägarna, enligt ett pressmeddelande.

Det nya bolaget kommer att heta International Petroleum Corporation och kommer att noteras på Torontobörsen och Stockholmsbörsen.

””

"Tydlig exponering"

Uppdelningen innebär att Lundin kan få en mer tydlig exponering mot den norska verksamheten, säger Halvor Strand Nygård, analytiker på SEB.

””

Lundin Petroleums nuvarande finanschef, Mike Nicholson, föreslås bli vd i det nya bolaget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons