Nyheter

M/S Trelleborg piggar upp turismen i Iran

Stena Lines gamla tåg- och bilfärja M/S Trelleborg har fått nytt liv i Persiska viken. Som Irans första fartyg för nöjeskryssningar sedan den islamiska revolutionen 1979 har färjan nu gått mellan öarna Kish och Qeshm, berättar en lokal hamnföreträdare för nyhetsbyrån AFP.(TT)
Publicerad 13 april 2017

Det vittnar också om att turismen uppmuntras, vilket blivit lättare sedan internationella sanktioner mot Iran upphävdes 2015. Under de närmaste åren planeras omkring 300 nya hotell som ska sörja för växande turistskaror. På ön Qeshm finns en ekonomisk frizon, och där är förväntningarna stora, skriver man på frizonens egen nätsajt.

Ombord på första turen med färjan utanför Irans sydkust fanns över 200 passagerare. Tanken är att fartyget, som nu kallas Sunny, ska användas av rederiet Karaneh Lines till kryssningsresor på mellan fyra och sju dagar med upp till 1 600 passagerare.

Ombord finns både pool och biografer, men alkohol i baren är inte aktuellt i Iran.

Färjan byggdes av Öresundsvarvet i Landskrona och sjösattes 1981. Sjöfartssajten Shippax skriver att den har piffats upp på varv i Grekland inför Irantrafiken.

Enligt Sjöfartstidningen var det på grund av nya direktiv för att begränsa svavel i fartygsbränsle som färjan togs ur trafik i Östersjön och såldes. Bakom beslutet låg det faktum att det skulle ha blivit dyrare att driva färjan med lågsvavligt bränsle.

TT