Nyheter

Muntra miner inför rapportflod i USA

Marknadens förväntningar är skyhöga när jättarna på Wall Street börjar släppa årets första kvartalsrapporter i veckan. Skattelättnader och lägre aktiekurser pekar mot börskalas.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Efter de senaste månadernas turbulens på börserna i USA kan den stundande rapportfloden ge en välbehövlig respit till oroliga investerare.

När företagen på Wall Street redovisar nyckeltalen för perioden januari-mars, med start hos finansiella institutioner som Blackrock och JP Morgan i veckan, är förväntningarna skyhöga. Årets första kvartal beräknas bli, sett till lönsamhetstillväxt, det starkaste på sju år.

Skattepaket bakom vinstlyft

Statistik från analysföretaget Factset visar att ett rekordhögt antal börsbolag i S & P 500-index har en positiv resultatutveckling per aktie och många förväntar sig att vinsterna bland företagen i storbolagslistan kommer stiga till 18,4 procent, enligt en Reuters-prognos.

Det främsta skälet till den förmodade vinstmaskinen är det enorma skattepaket som Donald Trump sjösatte tidigare i år, där företagsskatten i landet sänktes från 35 till 21 procent.

””

Bättre utgångsposition

Utöver skattelättnader och en stabil ekonomi handlas bolagen på USA-börserna till ett lägre pris i dag jämfört med före raset i slutet av januari. För bolag som redovisar högre vinster än beräknat kan det innebära stigande aktiekurser, till skillnad från hur det såg ut vid förra rapportfloden då företag, enligt Factset, i genomsnitt backade på börsen trots de bättre siffrorna.

Världsläget påverkar

Men situationen i omvärlden gör sig påmind och vissa bedömare oroar sig för att starka kvartalsrapporter inte räcker till för att möta de mycket högt satta förväntningarna.

””

TT