Annons
Nyheter

Nästa steg väntas bli räntehöjning

Riksbanken väntas inte röra styrräntan när nästa räntebesked kommer på onsdag. Det omstridda mandatet för valutaköp kan dock förlängas. En del bedömare ser även utrymme för en tydligare signal om att nästa steg blir en räntehöjning.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

Räntebeskedet på onsdag morgon kommer med svensk inflation och inflationsförväntningarna nära målnivån, för första gången på många år. Det är mot bakgrund av detta som allt fler analytiker nu räknar med att riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion justerar den så kallade räntebanan, enligt en Reutersenkät.

Förlängt mandat

Annons

Poängen med det skulle vara att i prognosen göra det tydligare att direktionen nu bedömer det som mindre sannolikt att det blir ytterligare räntesänkningar än vad man gjorde vid mötet i december.

Men styrräntan väntas förbli oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent och någon justering av det omstridda programmet för stödköp av obligationer, som löper ut i sommar, väntas inte heller.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, hör till dem som tror att mandatet till Stefan Ingves och vice riksbankschef Kerstin af Jochnick att vid behov intervenera på valutamarknaden för att dämpa kronans värde kommer att förlängas.

Mandatet löper ut den 14 februari. Det gavs för drygt ett år sedan och kronkursen, som lyft på senare tid, är fortfarande ett problem som Riksbanken måste ta hänsyn till på vägen tillbaka till ett mer normalt ränteläge.

Kronan har lyft med 4 procent mot euron sedan november och mycket talar för att uppgången fortsätter mot bakgrund av den relativt starka svenska ekonomin, som väntas växa med cirka 3 procent i år.

Kontroversiell åtgärd

Men det är ett omstritt mandat, som vice riksbankschef Martin Flodén tidigare haft invändningar mot.

””

Ingves och af Jochnick har hittills aldrig använt valutamandatet.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror också på ett förlängt valutamandat, men räknar inte med någon justering i räntebanan.

"Om räntebanan justeras upp i närtid kommer marknaden se det som en bekräftelse på att det är slut på stimulansåtgärderna, vilket resulterar i en stärkt krona", skriver han i en analys.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons