Annons
Nyheter

Norges centralbank ökar valutabuffert

Norges centralbank behöver öka storleken på sin buffert med utländska valutor. Syftet är att kunna hantera den allt vidlyftigare användningen av landets gigantiska oljefond. Norges oljefond, som har byggts upp av skatter och avgifter på norsk oljeindustri, är världens största statliga pensionsfond.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

Norges oljefond, som har byggts upp av skatter och avgifter på norsk oljeindustri, är världens största statliga pensionsfond. Den har på senare år börjat användas för att stimulera den norska ekonomin, som gått in i en djup svacka till följd av det kraftiga fallet för världsmarknadspriset på olja sedan sommaren 2014.

Norges BNP vände till tillväxt igen under fjärde kvartalet i fjol, efter att under tredje kvartalet ha krympt med 0,6 procent. Fjärde kvartalets tillväxt blev 1,1 procent jämfört med kvartalet före, vilket var mer än väntat.

Annons

Räknar man bort olje- och shippingindustrin låg tillväxten för vad som kallas den norska fastlandsekonomin under fjolårets fjärde kvartal på 0,3 procent jämfört med kvartalet före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet.

Det var något mindre än den väntade tillväxten på 0,4 procent, enligt en Reutersenkät.

Under tredje kvartalet växte den norska fastlandsekonomin med 0,1 procent, enligt reviderade siffror.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons