Nyheter

Norrmän redo för FM-nätets död

Aldrig mer ska någon i Norge behöva svära över brusiga radiostationer. Om ett halvår blir landet först i världen att för gott dra ur sladden för FM-radion. Och försäljningen av DAB-apparater går bra.(TT)
Publicerad 4 september 2016

En femtedel av alla norska radiolyssnare har investerat i nya digitala apparater under första halvåret i år, enligt branschorganisationen Elektronikkbransjens statistik som släpptes häromdagen.

””

Tekniksteget känns mindre för många konsumenter i och med att det finns kombinationsapparater, som klarar exempelvis FM-, DAB- och internetsändningar.

Ljud via internet

Norge ligger, tillsammans med bland andra Storbritannien, långt framme i det som har varit tänkt att bli en global övergång från analoga till digitala radionät.

I Sverige och flera andra länder har framväxten av internetbaserat ljud skapat en tvekan om man över huvud taget behöver bygga separata radionät i klassisk tappning. Svenska DAB-sändningar inleddes på försöksbasis för över 20 år sedan, men sedan dess har i stort sett ingenting hänt.

Via satellit i USA

För drygt ett år sedan, i juni 2015, förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke i Svenska Dagbladet att den svenska regeringen inväntar hur Norge hanterar nedsläckningen av FM-sändarna under 2017.

Och i vidsträckta länder som USA har aldrig ens FM, på grund av sändarnas klena räckvidd, fått en lika stark status som i Europa. Där föredrar många miljoner människor satellitradio, även i bilen. Och DAB-sändarna har ofta ännu sämre täckning än FM.

Det lär dock dröja innan Norges exempel följs på bredare front. Bara några enstaka andra länder i Europa, exempelvis Schweiz och Storbritannien, är i närheten av att sätta sina egna dödsdatum på FM-näten.

TT