Nyheter

Norsk offensiv mot svenska begagnade elbilar

Intresset för begagnade eldrivna bilar från Sverige är stort i grannlandet Norge. Men exporten innebär för svensk del en långsammare omställning till en renare fordonsflotta, enligt branschorganisationen Bil Sweden.(TT)
Publicerad 2 april 2018

Närmare hälften av alla begagnade elbilar som gick på export från Sverige under 2016 hamnade i Norge.

För laddhybrider var andelen ännu högre. Två tredjedelar av de använda fordonen ställdes i norska garage. Det visar siffror från myndigheten Trafikanalys som räknar med att trenden fortsätter.

Jämfört med den totala exporten av begagnade bilar, vilket har ökat kraftigt de senaste åren, är dock handeln med använda eldrivna bilar fortfarande liten. Under 2016 rullade drygt 660 laddhybrider och närmare 100 elbilar över gränsen till Norge.

Flyttar fram positionerna

Trots de små siffrorna är utveckling oroande, menar branschorganisationen Bil Sweden.

””

Den ideella föreningen Elbil Sverige ser tecken på att norska bilhandlare flyttar fram positionerna på den svenska andrahandsmarknaden.

””

Norsk elbilsframgång

Det norska intresset för eldrivna bilar gäller även nyproducerade fordon. Ifjol var fler än hälften av alla nysålda bilar i landet antingen laddhybrider eller rena elbilar.

Höga subventioner till elbilsköpare, fördelaktiga skattelättnader och möjligheten för innehavaren att köra i bussfiler samt att slippa vägtullar är några av skälen till elbilens framgång i Norge.

Enligt Mattias Bergman krävs styrmedel för användande och inte bara vid nybilsförsäljning även i Sverige.

””

TT