Annons
Nyheter

Ny epok hägrar för bankerna

De fyra svenska storbankerna drog in drygt 100 miljarder kronor i vinster i fjol. Merparten, drygt 61 miljarder, ska delas ut till ägarna i vår. Samtidigt ser framtiden ljus ut. Räntor är på väg upp och en epok av ökad reglering verkar ha nått vägs ände.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

De redan starka storbankernas lönsamhet kan få en rejäl injektion i framtiden, om räntorna lyfter samtidigt som epoken av skärpta kapital- och buffertkrav efter Lehman Brothers-kraschen ersätts av avregleringar. Det öppnar för större risktagande, högre vinster och i slutändan ännu större utdelningar till ägarna.

Trump pådrivande kraft

Annons

Utlovade avregleringar från USA:s nya president Donald Trump är en pådrivande kraft i denna riktning. Men britternas beslut att lämna EU kan också få avregleringseffekter.

””

Han tror att Trumps avoga inställning till regleringar kan innebära en effektiv bromskloss för nya krav på bankerna, även i Europa. Fast han tror inte att befintliga krav kommer att monteras bort i EU.

””

Hela samhällsekonomin

Enligt Håkansson borde inte bara bankägare utan även bankernas kunder välkomna avregleringstrenden.

””

I Basel diskuterar företrädare från finansmyndigheter för närvarande ett så kallat generellt riskviktsgolv, som skulle begränsa hur mycket interna modeller för att räkna fram kapitalbehov får avvika från normalläget.

””

"Mycket allvarligt"

Han hoppas att Baselkommittén och liknande forum för finansmyndigheter ska kunna fortsätta leverera globala standarder även med Trump i Vita huset. Fast om USA slutar delta ser han på sikt stora risker.

””
””

Det bästa är enligt Thedéen om man kan ta fram en grundläggande global samsyn på kapital och likviditet där man sedan tillåter nationella och regionala avvikelser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons