Annons
Nyheter

Ökänt gruvbolag får utländsk delägare

Det statligt ägda finländska gruvbolaget Terrafame får Galena Asset Management som delägare. Bolaget ingår i den multinationella koncernen Trafigura. Både Terrafame och Trafigura har varit inblandade i miljöskandaler.(TT)
Publicerad 11 februari 2017

Trafiguras vd Jeremy Weir säger till Helsinging Sanomat att koncernen nu är en helt annan än för fem-sex år sedan.

””

Trafigura var bland annat inblandat i en miljöskandal i Elfenbenskusten 2010, då giftigt avfall dumpades på en soptipp utanför huvudstaden Abidjan. Det ledde till att 17 personer dog och omkring 100 000 behövde läkarvård.

Annons

Köpte sig fri

Koncernen köpte sig fri genom att betala 1,6 miljarder kronor som kompensation till landets regering. En tredjedel av beloppet skulle gå till offren, men många fick ingen ersättning.

Terrafame, som tidigare hette Talvivaara, har också en mörk historia. Staten tog över nickelgruvan 2014 sedan den gått i konkurs. Gruvdriften hade då orsakat allvarliga miljöproblem sedan det första tillståndet beviljades 2007.

Trafigura köper in sig i gruvbolaget för 2,4 miljarder kronor, vilket enligt näringsminister Mika Lintilä (C) innebär att staten inte längre behöver skjuta till pengar, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Förlorade pengar

Pekka Haavisto, som representerar De gröna i riksdagen och har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2018, är kritisk till affären. Han säger att det nu bör utredas noggrant hur den nya delägaren förhåller sig till de miljöproblem och risker som är kopplade till Terrafame.

Han tror inte att de statliga pengar som använts för att finansiera Terrafame kommer att återbetalas.

Koncernen, som ägnar sig åt handel med olja och malm, har under de senaste åren bland annat sålt den ryska energijätten Rosnefts olja. I höstas fördjupades samarbetet mellan bolagen, då de tillsammans köpte en andel av det indiska bolaget Essar Oil, uppger FNB.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons