Nyheter

Pfizer får brittisk rekordbot

Läkemedelsjätten Pfizer och distributören Flynn Pharma bötfälls av den brittiska konkurrensmyndigheten för att ha trissat upp priset på en medicin mot epilepsi. Medicinen bytte varumärkesnamn och priset höjdes med upp till 2 600 procent i ett slag på den brittiska marknaden i september 2012.(TT)
Publicerad 7 december 2016

Läkemedelsjätten Pfizer och distributören Flynn Pharma bötfälls av den brittiska konkurrensmyndigheten för att ha trissat upp priset på en medicin mot epilepsi. Medicinen bytte varumärkesnamn och priset höjdes med upp till 2 600 procent i ett slag på den brittiska marknaden i september 2012.

Pfizer ska betala en rekordbot på 84 miljoner pund och Flynn Pharma ska betala 5 miljoner pund, totalt närmare 1 miljard kronor. Bolagen måste också sänka sina priser, enligt myndighetsbeslutet.

De båda bolagen anses ha haft en dominerande ställning på marknaden för medicinen som är nödvändig för omkring 48 000 brittiska epileptiker.

Pfizer sålde distributionsrättigheterna för medicinen till Flynn Pharma under 2012. Namnbytet innebar att medicinen inte längre skulle omfattas av prisregleringen.

Både Pfizer och Flynn Pharma tänker överklaga beslutet.

TT