Nyheter

Privatiseringsflopp kan stoppa nödlån

Ukrainas försök att privatisera en stor statlig gödselfabrik i hamnstaden Odessa har floppat för andra gången i år. Misslyckandet är ett stort bakslag för det krigshärjade landets ambitioner att uppfylla villkor för nya nödlån.(TT)
Publicerad 7 december 2016

I juli avbröts försäljningen av fabriken sedan biståndsgivare varnat för att SPF, myndigheten som hanterar affären, uppträtt avskräckande gentemot utländska budgivare.

I andra försöket, som nu har avbrutits, ska tio potentiella köpare ha visat intresse för bolaget. Men några bud inkom aldrig, bland annat då det uppstått frågetecken kring bolagets skulder till den korruptionsanklagade ukrainska oligarken Dmytro Firtash, som sedan den så kallade Majdan-revolten 2014 befinner sig i exil.

Skyller på SPF

Det hjälpte inte att Ukrainas regering sänkt golvet för buden som accepterades till motsvarande 200 miljoner dollar (1,8 miljarder kronor), från ett tidigare golv på drygt 500 miljoner dollar i somras.

Premiärminister Volodomyr Hrojsman skyller misslyckandet på SPF. Han försöker därmed distansera den hårt pressade regeringen från floppen inför det att Internationella valutafonden ska godkänna reformer och krisåtgärder som tillräckliga för att betala ut nya nödlån.

I fjol utlovade Ukrainas regering budgetförstärkningar på totalt 778 miljoner dollar genom privatiseringar. I slutänden blev det 7 miljoner dollar, enligt SPF:s redovisning.

Samtidigt har det geopolitiska läget för det krigshärjade och finansiellt pressade landet komplicerats sedan republikanen Donald Trump överraskande vann USA:s presidentval i november.

"Trosfränder dör"

Trump har bland annat flaggat för minskat Natoengagemang från USA:s sida och att han vill försöka skaka liv i USA:s stelfrusna relation med den ukrainska regeringens ärkefiende, Rysslands president Vladimir Putin.

I en debattartikel i The New York Times skrev Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin nyligen att det inte handlar om välgörenhet att hjälpa Ukraina:

"Mina trosfränder dör varje dag. De dör i försvaret inte bara av Ukraina utan även av universella demokratiska värderingar och friheter som är lika värdefulla för ukrainska som amerikanska invånare".

TT