Annons
Nyheter

Ras för avgasbilar efter larmen i Oslo

Norge är redan världsledande på miljöbilsmarknaden, men nu verkar ännu ett epokskifte ha skett. Diesel kollapsar, medan laddhybrider rusar. - Elbilarna säljs nästan innan vi får in dem, säger en Kia-handlare till Aftenposten.(TT)
Publicerad 12 februari 2017
””

Hittills i år har dieselförsäljningen fallit från dryga 32 till 19 procent i Oslo, jämfört med samma tid förra året, enligt siffror som Aftenposten fått från statistikförande OFV. Laddhybrider - alltså fordon som kan köras utsläppsfritt några mil - har rusat upp från 11 till nästan över 23 procent av nybilsförsäljningen.

Katastrofal luft

Annons

Och då har samtidigt de renodlade elbilarna också ökat, till att nu med nästan 26 procent av totalförsäljningen vara den mest efterfrågade biltypen alla kategorier.

Trenden syns över hela Norge, men är extra stark i huvudstaden och i Bergen. Bland anledningarna finns den ibland katastrofala luftkvaliteten denna vinter, vilket har accelererat tidigare tankegångar om att helt förbjuda användning av de mest förorenande bilarna.

””

Säljare nedringd

I Oslo kan numera dieselbilarna få körförbud om luften är dålig, en möjlighet som redan använts en dag i januari. Det finns också förslag om chockhöjda biltullar, upp till flera hundra kronor per passage, för förorenande fordon i både Oslo och Bergen.

Vid dieselförbudet i januari blev Marius Krogseth, som säljer Kia-bilar i Oslo-stadsdelen Ensjø, nedringd av miljöbilsspekulanter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons