Nyheter

Ruttjänster säljer som aldrig förr

I november slog försäljningen av hushållsnära tjänster rekord. Ökningen började ta fart i augusti då reglerna för rutavdrag utvidgades. Men det är inte bara efterfrågan på sådant som flytthjälp och it-tjänster som ökar.(TT)
Publicerad 9 december 2016

Cirka 9 900 företag ansökte om rutavdrag till ett totalbelopp av drygt 400 miljoner kronor under november, en ökning med 125 miljoner jämfört med samma månad i fjol.

Rutavdraget fick stor uppmärksamhet i samband med att reglerna utvidgades till att gälla även flytthjälp, enklare it-tjänster och trädgårdsarbete. Men Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, tror att en generell förklaring till att ruttjänsterna ökar i popularitet är en inställningsfråga.

””

Ändrade regler

Vid årsskiftet ändrades reglerna och maxavdraget för rutarbete som en privatperson kan utnyttja sänktes från 50 000 till 25 000. Samtidigt drog man in rutavdraget för matlagnings- och avancerade städtjänster. Det gav först en liten negativ effekt, men sedan har nivån på rutavdragen legat i stort sett i linje med förra året, till och med augusti.

””

Uppmärksammat avdrag

Men utvidgningen av rutavdraget är inte hela förklaringen. Under perioden 1 augusti till 31 oktober ansökte 643 flyttföretag om utbetalning av rutavdrag för totalt 44 miljoner kronor, och 436 it-företag ansökte för cirka 3 miljoner kronor.

Skatteverket har ännu inte analyserat vad den stora ökningen helt beror på, men Cajsa Toresten tror att det också kan handla om att uppmärksamheten kring de nya rutavdragen spiller över på de "vanliga" ruttjänsterna som städning i hemmet.

TT