Så undviker du sparfällorna
Nytt år brukar betyda en del nya vanor. Kanske har du bestämt dig för att börja spara långsiktigt, till dig själv, barn eller barnbarn. Ett samtal med en rådgivare på banken eller hos en fondförmedlare är startpunkten för många.
Steg ett är att komma ihåg att rådgivaren inte är opartisk och har ditt bästa som främsta ledstjärna, utan i grunden är en försäljare. Det är ingen slump att storbankerna gärna rekommenderar sina egna fonder till kunderna.
Steg två är att fundera på när pengarna ska användas.
””
Koll på avgifterna
Hennes råd är att börja med breda fonder, med en globalfond som bas.
””
Nästa steg blir avgifterna. En billig fond kostar under 0,4 procent.
””
En blandfond, ibland kallad generationsfond, med en avgift på över 0,5 procent är för dyr, tycker Johanna Kull.
Fråga alltså vad den föreslagna fonden kostar och be sedan att få se en jämförelse: Hur har fonden utvecklats jämfört med en billig indexfond som följer börsens rörelser?
Se bakom skrytet
Skryter rådgivaren om att just deras fonder är bra - be att få se fondbetyg. Morningstar sätter oberoende betyg på fonder i form av en till fem stjärnor.
””
Det finns aktivt förvaltade fonder som historiskt utvecklats bättre än börsindex, men då gäller det att vaska fram just dem. Titta då inte bara på senaste året, utan några år tillbaka.
Samla gärna ditt fondsparande på ett investeringssparkonto (ISK). Rådgivaren kan i stället föreslå en kapitalförsäkring. Fråga då vad den kostar.
””
Och till sist: Hög avkastning till låg risk är en omöjlighet. Köp inte sådant snack.
TT