Annons
Nyheter

Förvirring om flygregler trots nya besked

Donald Trumps kontroversiella inreseförbud har blockerats av en domare i USA. Men vad det betyder för passagerare från de berörda länderna tycks fortfarande vara oklart.(TT)
Publicerad 4 februari 2017

Flygbranschorganisationen IATA har meddelat SAS att det domstolsbeslut som upphäver inreseförbudet gäller, skriver nyhetsbyrån Ritzau. Men SAS uppmanar fortfarande alla resenärer som kan beröras av reglerna att höra av sig till den amerikanska ambassaden.

””

Tidigare under dagen meddelade en rad flygbolag att de kommer att släppa ombord passagerare med pass från de sju länder som omfattas av Trumps inresesförbud, bland annat Qatar Airways, Lufthansa, Iberia och Air France.

””
Annons

"Ska informera oss"

The New York Times skriver att flygbolag ha blivit informerade under fredagskvällen om att de kan börja ta ombord passagerare från de sju länderna. Men enligt Norwegian råder fortfarande "vissa oklarheter" om inresereglerna och bolaget uppmanar passagerare som är osäkra att kontakta USA:s ambassad.

"Vi på Norwegian måste förhålla oss till amerikanska myndigheter och har inte någon som helst möjlighet att påverka vem som får resa till USA eller inte", skriver bolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till TT.

Begär uppskov

Förra fredagen skrev Trump under ett dekret som i praktiken innebar ett omedelbart inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Det skapade kaos på flygplatser över världen, där osäkerheten om vad beslutet egentligen innebar blev stor. Omfattande demonstrationer hölls i USA.

En federal domare i Seattle har nu upphävt presidentordern, eftersom han anser att den strider mot USA:s grundlag. I ett inlägg på Twitter ifrågasätter dock Trump domstolsutslaget, som han säger kommer att upphävas:

"Uppfattningen hos den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjlig och kommer att omkullkastas!", skriver presidenten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons