Nyheter

Satsar stort på italiensk kris

Det satsas stora pengar på en italiensk kris efter kommande söndags folkomröstning om ändrad grundlag. Efter britternas brexit och Trumpseger i USA räknar tunga spekulanter med ännu ett väljaruppror.(TT)
Publicerad 1 december 2016
””

Affärerna görs trots att utfallet i folkomröstningen är osäkert och de flesta analytiker inte ser någon större turbulens om det skulle sluta med ett bakslag för premiärminister Matteo Renzi.

Ännu ett väljaruppror

Men efter brexit och Donald Trumps seger i USA:s presidentval verkar många spekulanter räkna med ännu ett väljaruppror.

Spekulanternas attack mot Italien görs med stora så kallade blankningsaffärer, där man genom att sälja lånade italienska bankaktier och statspapper öppnar för att tjäna pengar på kursfall.

Enligt italienska finansmyndigheter har spekulanterna bland annat satsat på skakiga bankaktier, som Banco Popolare di Milano och Banca Carige. Det stora sorgebarnet i den italienska bankindustrin, Monte dei Paschi, skyddas mot liknande angrepp sedan i somras.

Milanobörsen har redan tappat mer än en femtedel av sitt värde i år. Nedgången har tagit fart inför folkomröstningen, som egentligen gäller grundlagsändringar, men som också ses som en förtroendeomröstning för Renzi som kan sluta i nyval.

Vill lämna EU

Det finns samtidigt uppgifter som visar att marknaden har börjat blanka i italienska statspapper i en omfattning som inte har skådats sedan eurokrisen skakade landet 2011-2012. Och på valutamarknaden är intresset för att säkra sig mot turbulens kring euron ovanligt stort.

Premiärminister Renzi pläderar för att grundlagen ändras för att begränsa senatens och de italienska regionernas inflytande över politiken, men har ställts inför en växande nej-rörelse.

Bland annat blåser det medvind för den populistiska italienska Femstjärnerörelsen med komikern Beppe Grillo i spetsen, som vill att Italien gör som Storbritannien och lämnar EU.

TT