Annons
Nyheter

Bankernas bolånevinster fortsätter upp

Bankerna fortsätter att höja sina vinster på hushållens bolån. Annika Falkengrens sista bokslut som SEB-chef blev starkt och bankkoncernen höjer utdelningen till ägarna. Det fortsatt pressade ränteläget har ödelagt SEB:s ambitiösa vinstmål som lades fram för ett år sedan.(TT)
Publicerad 1 februari 2017

Det fortsatt pressade ränteläget har ödelagt SEB:s ambitiösa vinstmål som lades fram för ett år sedan. Nu väntas banken nå en helårsvinst på 24 miljarder 2018, i stället för ursprungsmålet 27 miljarder kronor. 2016 års underliggande vinst landade på drygt 20 miljarder kronor.

Förutom minusräntan kastar den föreslagna bankskatten en del grus i maskineriet. Men det blir kanske mest personalen som får betala.

””
Annons

SEB avslutade 2016 starkt. Börsuppgången och de ljusare ekonomiska tiderna har fått aktiviteterna bland kunderna att gå upp. Banken fortsätter också att ta mer betalt för bolånen.

””

Krångligt pris

SEB tappade en hel del marknadsandelar på bolån tidigare under året, inte för att banken var dyrare utan för att den haft en krånglig prismodell, enligt Falkengren.

””

Nu har banken återgått till samma prismodeller som övriga banker har, och då har kunderna kommit tillbaka.

Många bedömare ser att räntorna kommer att krypa upp framöver. Men SEB har inte börjat ställa tuffare villkor på låntagarna, kraven är redan så pass höga. Kunden ska klara en ränta på sju procent.

””

SEB redovisar en rörelsevinst på 5 558 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016, aningen bättre än samma period 2015 och bättre än bedömarna överlag hade räknat med.

Styrelsen föreslår att utdelningen till aktieägarna höjs med 25 öre till 5:50 kronor per aktie.

Rapporten fick ett positivt mottagande på Stockholmsbörsen. Aktien steg med 2-3 procent under förmiddagshandeln.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons